X
  • пн.-пт. с 9.10 до 18.00
arrow back

Закрити ФОП/ФЛП у 2020 році

Закрити ФОП/ФЛП у 2020 році

Порядок закриття ФОП/ФЛП сам по собі не складний, але вимагає знань і правильного порядку дій.

В інтернеті є багато інформації з цього питання, як правильної, так і суперечливої. Давайте ж з Вами разом розберемося, як правильно закрити ФОП/ФЛП.

Фізична особа підприємець вважається закритою з моменту реєстраційної дії та внесення інформації про припинення підприємницької діяльності до єдиного державного реєстру юридичних осіб та фізичних осіб - підприємців та громадських формувань. Для цього необхідно взяти паспорт, ідентифікаційний номер, заповнену реєстраційну картку № 12 та подати державному реєстратору або нотаріусу для проведення дій. Так само дану заявку можна подати онлайн. Якщо пакет документів подано правильно, то протягом доби запис "припинено" буде внесено в державний реєстр. Перевірити статус можна https://usr.minjust.gov.ua/ua/freesearch

Якщо Ви подаєте документи через реєстратора або нотаріуса обов'язково візьміть опис про прийняття документів, де має бути підпис особи, що приймає.

З моменту внесення запису про припинення господарської діяльності Ви вже не є підприємцем, але це не означає, що Ви вже пройшли повністю процедуру ліквідації ФОП/ФЛП. Всі борги та/або зобов'язання переходять від ФОП до фізичної особі, тобто до Вас як до громадянина України.

Позитивним моментом після цієї дії (момент внесення запису про припинення діяльності) є припинення нарахування і сплати єдиного податку та єдиного соціального внеску. Перевірити зняття з єдиного податку можна тут https://cabinet.sfs.gov.ua/registers/edpod

Якщо не сплачено податки та внески в пенсійний фонд України, фізичну особу підприємця все одно закриють, бо наявність боргів не є підставою для відмови в ліквідації ФОП/ФЛП. Рекомендуємо сплатити необхідні податки та внески, оскільки є висока ймовірність нарахування пені та стягнення їх в судовому порядку за допомогою виконавчої служби та внесенням даних до реєстру боржників. Хоча, можна й ризикнути. Сплата податків має строк давності - 3 роки. ЄСВ терміну давності не має і, на жаль, потрібно повністю оплатити.

Щоб уникнути прецедентів, необхідно зробити звірку всіх платежів у податковій. Переконайтеся, що у Вас немає боргів, штрафів або пені. Лише після цього подавайте ліквідаційну звітність. На це дається 30 днів.

Закрийте рахунки, звільніть співробітників, зніміть з обліку касовий апарат (якщо є), анулюйте ліцензію (якщо є).

Важливо!!! Зняття з обліку і закриття карток відбувається лише після перевірки податкової або по закінченню 3 років. Якщо не хочете цей період чекати, і Ви впевнені що документи у Вас «більш-менш» в порядку напишіть заяву з проханням про проведення перевірки. Візьміть телефон фахівця у відділі аудиту та чекайте виклику.

Сподіваємося, інформація була для Вас корисною. Якщо Ви не хочете бігати і занурюватися в усі тонкощі процедури закриття ФОП / ФЛП замовте послугу ліквідації у наших юристів, в цьому випадку Вам необхідно буде лише зробити довіреність на нашого фахівця.

назад
-->